Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Pygmalion - G. B. Shaw

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Děj této divadelní hry se začíná odehrávat před kostelem sv. Petra v Londýně. Hlavní postava – pouliční květinářka Líza Doolittlová je zde zavlečena do rozhovoru s profesorem fonetiky Henry Higginsem. Dozví se, že tento člověk je neobyčejně chytrý a vzdělaný a dokáže z každého „méně cenného“ či příliš obyčejného člověka udělat člověka na úrovni. Pan Higgins označí Lízu jako tvora s angličtinou hrubou jako dlažební kámen – angličtinou, která děvče po celičký život uvězní ve stoce. Líza se i přes všechny její nářky a vzlyky nakonec dozví, že by se z ní během 6 a možná i 3 měsíců mohla stát vévodkyně či komorná nebo slečna z obchodu s květinami. Avšak Líza je paličatá a poslouchá ho jen jedním uchem. Před kostelem se ještě stihne vzepřít paní Hillové a její dceři Kláře a synovi Freddymu.
Druhý den nato přijíždí taxíkem vkusně a upraven oblečená Líza do domu profesora Higginse. Zde se po drobné potyčce s profesorem a jeho přítelem plukovníkem Pickeringem dohodne na výuce fonetiky. Líza se přestěhuje do tohoto domu a ještě tentýž den se začne učit fonetiku. Plukovník Pickering se vsadí s profesorem fonetiky, že zaplatí všechny její výdaje, když se z Lízy do půl roku stane vévodkyně a bude představena královně. A tak prozatím platí všechny Líziny náklady plukovník – Líza dostává nové šaty, jídlo, peníze na taxíky a hodiny výuky. Večer se za panem Higginsem zastaví otec lízy – popelář Alfred Doolittle a „prodá“ svoji dceru profesorovi za 5 liber.
Po půl roce je Líza představena matce profesora – paní Higginsové. Zde se Líza prokouše přes všechny naučené fráze – jako je pozdravení, uvítání, počasí a zdraví a když se po chvíli začne bavit i s návštěvou paní Higginsové – s paní Hillovou, její dcerou Klárou a se synem Freddym (tyto lidi Líza poznala už před kostelem sv. Petra), Líza se neovládne a začne nespisovně vyslovovat a chrlit ze sebe její patvary a smyšleniny. A tak po této návštěvě Líza odchází poněkud smutná, protože si je vědoma čeho se dopustila. Ještě téhož dne se Líza účastní zahradní slavnosti v Buckhinghamském paláci. Líza si vede skvěle a nestropí žádnou hloupost. Nakonec je označena jako vévodkyně. Po příchodu do domu pana Higginse si lízy nikdo nevšímá, všichni jdou spát. Líza je dotčená – nedostalo se jí žádného poděkování a navíc pan Higgins označil celý večer za nudný a Líza se tolik snažila a všechno jí vyšlo! A tak si Líza sbalí věci a odchází. Druhý den ráno se začnou všichni o Lízu bát a hledat jí. Nakonec jí najdou u matky pana Higginse. Líza je rozhořčená a zde po krátké promluvě s panem Higginsem mu vyčte všechny jeho chyby např. že se k ní vždycky strašně choval, že se k ní nechoval slušně a zdvořile jako panem Pickering, nevážil si jí a že se k němu do domu nevrátí atd.
Nakonec se Líza vdá za syna paní Hillové – za Freddyho a za finanční podpory od plukovníka Pickeringa si otevře spolu s Freddym obchod s květinami. Lízin otec se stane dědicem velké částky peněz díky profesoru Higginsovi a ožení se.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT